Kapcsolat
Akciós termékek
Kezdőlap » Szilva
Felhasználása:
Sokféleképpen felhasználjuk. Kitűnő lekvárt készítenek belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas. A hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalványt.
Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben.
Főzött gombóc töltelékének is használatos, ennek közkedvelt módja, hogy fahéjas cukorral ízesítve hajtogatják a krumplis-vajas gyúrt tésztát. A gombócokat gyakran pirított zsemlemorzsába hengergetik.
Általános informácók:
A szilvafák termésmennyisége 40-50 kg fánként. Életkoruk átlagosan 30 év. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk róluk.
Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A jó és kellően érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig feszes héjú, üde illatú. 85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó! Étvágyfokozó és hashajtó hatású.
Rendszeres permetezést igényel, tetvesedére hajlamos!
A szilvák "családja" roppant népes és változatos. Ha csak a színüket vesszük: vannak köztük zöldek (Zöld ringló), lilák (Ageni, Althann ringló), kékek (Besztercei, Stanley), pirosak (Vörös szilva) és sárgák (Mirabella).
Ültetési idő: késő ősszel vagy kora tavasszal
Ültetési távolság: 5-6 méter