logo    Nothof Faiskola    Gyümölcsfák közvetlenül a termelőtől! 

Kezdőlap » Alma » Nyári fontos


Nyári fontos

img

 

Cikkszám: 109
Ára:
1 000 Ft

Nyári alma

Érési ideje: augusztus 10 - augusztus 25

Alany: vadalma

 


 

Nyári fontos (rétesalma)


Nyár végén érő, nagy gyümölcsű almafajta, Magyarországon általánosan rétesalmának vagy tüköralmának nevezik.

Gyümölcse nagy vagy igen nagy (230-250 g, de néha 500 g is lehet), lapított gömb alakú, gyakran féloldalasan hízott, így könnyen felismerhető; a többi nyári és kora őszi almától jól megkülönböztethető. Színe zöldes- vagy fehéres sárga, a kocsány felőli részen, illetve a napos oldalon szakadozott kárminpiros csíkozottsággal. Héja fényes, sima, erős, zsíros tapintású. Gyümölcshúsa kemény, bőlevű, roppanó, inkább savas, mint cukros; kellemes, de nagyrészt közömbös ízű - néha fűszeresebb.

Érése nagyon elhúzódó, augusztus elejétől szeptember elejéig, csaknem egy hónapon át (4-5 menetben) szedik. Elsősorban mint rétes- és főzőalma jelentős, nyersen kevésbé kedvelt. Szedés után mintegy 3-4 hétig tartható el (legkésőbb októberig). Jól szállítható.

Virágzási ideje középkorai, öntermékeny. Fája erős  növe­kedésű, koronája terebélyes, szétterülő, szabálytalan félgömb alakú.

A termőhelyet illetően alapvetően nem igényes, de a mélyrétegű, kellően nedves, középkötött, melegebb talajt és a melegebb éghajlatot kedveli, meghálálja. Betegségekkel szemben közepesen ellenálló.


NTMxN